ЖУРНАЛ за сватбена фотография от Фотоколектив

В този сватбен журнал ще пишем за всички теми, които ни вълнуват. Ще научите повече за нас от Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и сватбен фотограф Николай Колев) от първо лице и през призмата на различни медии, които са писали за нашата сватбена фотография.

И още – какво трябва да знаят младоженците, когато избират сватбен фотограф; кои са най-предпочитаните места за сватба в София и не само; каква символика крият най-интересните сватбени ритуали (например Защо булката хвърля букета); кои са предимствата на фотосесията в отделен ден и на заснемането на сватбата от двама фотографи, последните модни тенденции при булчинските рокли и още много други теми.

Песен за първия сватбен танц – идеи и съвети

Изборът на песен за първия сватбен танц невинаги е лесна задача.

Когато чуете мелодията занапред, ще се сещате за момента, в който си казахте голямото “Да!”. Затова помислете внимателно какъв траен спомен и символ на вашата връзка искате да създадете.

От вас зависи дали ще се впуснете в приключение и ще изненадате всички гости с нещо съвременно и щуро или ще заложите на традиционните класически и романтични мелодии.

Прочетете повече информация…

 

Приключенска сватбена фотография: сватба на Еверест

Двойка от Калифорния започна семейния си живот на върха на света. Спиращите дъха снимки от южния базов лагер на Еверест са дело на приключенския сватбен фотограф Чарлтън Чърчил.

Той е един от най-известните представители на новия фотографски жанр – приключенска сватбена фотография.

“Исках да обрисувам контраста между страховито величествените планини и малката крехка любов между двама души“ – разказва фотографът.

Прочетете повече информация…

 

Изборът на ресторант за сватба – предизвикателство за всяка булка

Бална зала Тера

Подготовката на мечтаната сватба преминава през няколко важни етапа. Съществено място в нея безспорно заема изборът на добър ресторант, в който да се проведе самото сватбено тържество.

Ние вярваме, че всяка двойка има своите критерии, по които да направи възможно най-добрия избор в зависимост от броя на гостите, свободните места за конкретната дата или планирания бюджет, но няколко безплатни съвета през погледа на сватбения фотограф никога не са излишни.

Прочетете повече информация…

 

Сватбата на Пламена и Христо – гледната точка на булката

горчивоПламена и Христо са едни от най-чаровните, спонтанни и оригинални младоженци, които сме снимали. Това личи и от техните снимки – непринудени и естествени.

Тяхната връзка е изключително романтична, а това ни допадна много като техни фотографи и “професионални романтици”. След сватбата си не спират да пътуват по света. Все пак ни отделиха малко време и отговориха на няколко въпроса специално за сватбения журнал на Фотоколектив.

Прочетете повече информация…

 

„Обещавам роклята ти да не бъде (МНОГО) грозна!“ или как да поканите приятелките си за шаферки

Шаферките са едни от най-важните гости на сватбеното тържество. Те са доверени лица на булката, помагат за подготовката и в самия сватбен ден.

Обикновено са близки неомъжени приятелки на булката, но може да са и по-възрастни роднини на младоженеца например.

След като сте решили кои са най-важните за вас дами, идва въпросът как да ги поканите за шаферки.

Прочетете повече информация…

 

Как да изберем сватбен фотограф и какво да обсъдим при срещата с него? (Част 2)

В първата част на публикацията отговорихме отчасти на този въпрос. Спряхме се на фотографския стил, сходството в характерите, планирането на фотосесията и други въпроси, които е важно да обсъдите.

По време на срещата опитният сватбен фотограф може да ви даде много полезни съвети за самата сватба

Ето още няколко отправни точки, които ще ви помогнат при избора на сватбен фотограф.

Прочетете повече информация…

 

Как да изберем сватбен фотограф и какво да обсъдим при срещата с него? (Част 1)

Как да изберем сватбен фотограф, който да отговори на нашите очаквания и да отрази по неповторим начин нашата сватба? Това е труден въпрос, който всички младоженци си задават.

Най-добрият вариант е да набележите предпочитаните сватбени фотографи и да се срещнете с тях, за да обсъдите всичко, което ви вълнува.

Прочетете повече информация…

 

 

Защо казваме „Горчиво“? Символиката на сватбените наздравици

сватбен тост

Освен с необяснимата магия, непрестанните усмивки и веселите хора, сватбеният ден е изпълнен с възгласи „Горчиво“.

Смята се, че с тези наздравици горчивото ще остане в сватбеното вино, а целият съвместен живот на младоженците занапред ще бъде сладък.

Друга важна наздравица по време на сватбеното тържество е тази след сватбената реч на кума.

Прочетете повече информация…

 

7 причини да изберете двама сватбени фотографи

Един добър фотограф може да заснеме сам великолепно цялата сватба, независимо от броя на гостите, продължителността и наситеността със събития и церемонии.

Заснемането на сватбеното тържество от двама фотографи обаче има доста безспорни предимства.

Сред тях са разнообразието на гледни точки; уловените моменти, далече от основните събития; едновременното снимане на две различни и отдалечени места.

Прочетете повече информация…

 

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем и шест пенса в обувката

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо, сватбен фотограф, сватбена фотосесияНещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо – със сигурност сте чували крилатата фраза поне от западните филми. Много български булки също съобразяват сватбените си аксесоари с тази традиция.

Оригиналният стих е публикуван за първи път през 1898 година в английски фолклорен сборник.

Каква символика носи и как да вплетете обичая в своята сватба по оригинален начин – вижте в статията.

Прочетете повече информация…

 

Как се роди тандемът за сватбена фотография Фотоколектив – сватбата на Татяна и Иван

Първата фотосесия, която сватбените фотографи от Фотоколектив Иван и Ники снимат заедно е … след сватбата на Иван. Младоженците се снимат сами на Северното Черноморие, а Ники се включва с фотосесия в Габрово.

Идеята е да се пресъздаде сюжет по тема “Домът е там, където е сърцето”. В планина, гора, край море – домът е там, където има обич и поне една закачалка за фотоапаратите.

Общото преживяване е трамплин за идеята да работят заедно. 

Прочетете повече информация…

 

Сватбена фотокнига – красив разказ от най-романтичния ви ден

сватбена фотокнигаФотокнигата е красив и лесен начин да подредите и съхраните най-емоционалните и въздействащи моменти от своята сватба. Освен това е оригинален подарък за родителите и кумовете.

От Фотоколектив предлагаме висококачествени ръчно изработени сватбени фотокниги с различни размери и индивидуален дизайн.

Прегледайте цените и наши проекти на сватбени фотокниги в галерия ТУК.

Прочетете повече информация…

 

Фотосесия в ден след сватбата – нов живот за сватбените дрехи

сватбена фотография от Фотоколектив, фотосесия след сватбатаОригинални снимки за семейния сватбен албум, нови преживявания около венчавката, втори живот за булчинската рокля – това са само част от предимствата на фотосесията в отделен ден.

Сесията в ден след сватбата е известна като „trash the dress“ или в буквален превод – “хвърли роклята на боклука”. Това обаче не означава непременно да съсипете сватбените си дрехи.

Идеята е да се получат креативни художествени снимки, които да отразяват характера и стила на младоженците.

Прочетете повече информация…

 

Защо булката хвърля букета?

сватбена фотография от Фотоколектив, защо булката хвърля букета, булчински букет, сватбен фотографВсяка дама, която иска да се омъжи и е поканена на сватбено тържество, мечтае да хване булчинския букет. Той носи обещанието за скорошно намиране на истинската любов, за дълъг и щастлив семеен живот, здраве и късмет.

Как е започнал обичаят за хвърляне и хващане на букета, какво символизира, дали да изберете живи или изкуствени цветя, какво се случва с него след сватбата?

Прочетете повече информация…

 

 

Сватбени снимки на Фотоколектив във в. „24 часа“

сватбени снимки, Ева Тепавичарова, 24 часа, сватбен фотографСнимки на Фотоколектив от сватбата на актрисата Ева Тепавичарова и тенорът Георги Петров бяха публикувани във вестник “24 часа”.

Двамата признават, че не са спазвали стриктно сватбения график, а са искали всичко да се случва спонтанно. Може би затова не държаха да имат режисирани сватбени снимки.

Предпочетоха кадрите да отразяват репортажно емоциите от романтичния семеен момент.

Прочетете повече информация…

 

Медиите за нас: Фотоколектив гостува на сайта chronicle.bg

сватбен фотограф Иван Чохаджиев, сватбен фотограф Николай Колев, сватбен фотограф, Фотоколектив

Иван Чохаджиев и Николай Колев са професионалните романтици от Фотоколектив. Фотографският им тандем е все по-търсен от младоженците в последните години заради дискретното заснемане на събитията в сватбения ден и режисирането на оригинални фотосесии“.

Това написаха за нас от сайта chronicle.bg. Попитаха ни какво е да си сватбен фотограф, как се роди Фотоколектив, защо е добре да се планира фотосесия в ден след сватбата. Вижте защо да изберете сватбена фотография от Фотоколектив

Прочетете повече информация…