Сватбена фотография от Фотоколектив в сайта chronicle.bg

Сватбена фотография – какво означава това за нас, как се роди Фотоколектив, какво ни вдъхновява – разказваме пред сайта chronicle.bg.

Сватбена фотография от Иван Чохаджиев и Николай Колев публикуваха в сайта chronicle.bg. Представиха Фотоколектив като фотографски тандем, който е все по-търсен от младоженците заради дискретното заснемане на сватбените събития и режисирането на оригинални фотосесии.

Попитаха ни какво е да си сватбен фотограф, как се роди Фотоколектив, защо е добре да се планира фотосесия в ден след сватбата, а ние си казахме всичко 🙂 Благодарим за интереса и вниманието на журналистката Кристина Димитрова. Цялата статия вижте ТУК

 Част от интервюто, което дадохме за chronicle.bg:

– Как дойде идеята за Фотоколектив, как започна всичко?

За първи път осъществихме обща идея за сватбена фотография … на сватбата на Иван. Тогава заснехме първата си съвместна фотосесия. Носихме много реквизит – канапе, закачалка, куфари. Идеята беше да пресъздадем сюжет по тема “Домът е там, където е сърцето”. В планина, гора, край море… стига да има обич и поне една закачалка за фотоапаратите.

Сватбена фотография от Фотоколектив

Иначе преди това сме снимали много сватби на приятели. За нас сватбената фотография винаги е била свързана с тръпката да уловиш момента по най-добрия и интересен начин, отговорността да покажеш младоженците в най-влюбения им ден, такива, каквито са – красиви и щастливи. Постепенно изкристализира идеята да превърнем хобито си в бизнес. А какво по-хубаво от това да се занимаваш с нещо, което ти носи удоволствие?

– Защо решихте да правите сватбена фотография в тандем, да сте фотографски “колектив”?

Предлагаме различни пакети при заснемането на сватба. Смятаме, че един добър фотограф може да заснеме сам великолепно цялата сватба, независимо от броя на гостите, продължителността и наситеността със събития и церемонии.

Заснемането на сватбения ден от двама фотографи обаче има някои предимства. Едно от тях е едновременното снимане на подготовката на булката и младоженеца. Това обикновено се случва на две различни и отдалечени места.

Друг важен аргумент в полза на фотографския тандем е разнообразието на гледни точки. Интригуващо е една сватбена фотография да покаже церемониите от различни ъгли, да не говорим за уловените моменти, далече от основните събития, които после е интересно да разгледаш – децата, които тайно опитват от тортата, докато младоженците танцуват. Или близките роднини, които плачат от вълнение, докато кумът произнася речта си например.

 – Основна част от една сватбена фотография са фотосесиите. Кое е най-сложното при тях?

Може би най-трудното нещо, с което се сблъскваме по време на сватбените сесии, е ограниченото време. Всяко закъснение за ритуали или снимки с гостите отнема от времето за фотосесиите и затруднява реализирането на по-сложни и интересни идеи.

За щастие ние предлагаме и услугата фотосесия в ден след сватбата, известна на Запад като “Trash the dress” или в буквален превод – “Унищожи роклята”. Това обаче не означава непременно съсипване на сватбените дрехи, а по-скоро им дава втори живот – много по-добър вариант от алтернативата да стоят забравени в гардероба.

сватбена фотография, заснета от Фотоколектив

 – Разкажете повече за този тип сесии, коя е най-култовата фотосесия „trash the dress”?

Идеята е да се получат креативни художествени снимки с определен сюжет, атрактивна локация и оригинални аксесоари, които да разкрият характера на двойката.

Най-важното е с младоженците да сме обсъдили добре идеите за този тип фотосесия. След като и двете страни са наясно какво искат да се получи, когато се установи взаимно доверие и сътрудничество, се получават чудесни снимки. Булките не се страхуват да газят в калта, да влизат в реки, да се качват в самолети.

 – Има ли неочаквани кадри, които излизат наяве след подбора? Разкажете историята на интригуваща снимка.

Истината е, че всъщност снимките са най-трайният спомен, който остава от сватбения ден. Снимките съхраняват спомени, моменти, емоции, истории…. Хора, които младоженците не са виждали от дълго време, скъпи за тях хора, срещите с които са много емоционални.

За една интригуваща снимка трябва диалог, обикновено ставаме приятели с младоженците още от първата ни среща. Трябват доверие и искрени емоции.

Едни от най-интересните снимки обаче си остават тези, които не сме планирали, неочакваните мигове, които успяваш да заснемеш.

 – Във вашата сватбена фотография присъстват ли “звездни” двойки?

Всъщност ние приемаме всяка двойка за “звездна” и се стараем да предложим подобаващо отношение и заснемане.

Едни от известните личности, които сме снимали в сватбения им ден, са актрисата Ева Тепавичарова и тенорът Георги Петров.

А сред “звездните” гости на сватби, които сме снимали, са били певицата Мария Илиева, водещият на Новините на Нова Богомил Грозев, поетът Августин Господинов и много други.
Това, което ни направи добро впечатление е, че въпреки популярността им, това са истински земни хора, много искрени в емоциите си, със завладяващо присъствие и чувство за хумор, с които е изключително приятно да се общува.

 – Какво е мотото на Иван и Николай, когато става дума за любов?

Любовта няма мото, тя е индивидуална и различна за всяка двойка. Ние се вдъхновяваме и я преоткриваме отново и отново чрез всяка сватба.

 – Защо трябва човек да сключва брак и нужен ли е той, за да пази любовта?

Не знаем дали трябва, хората не се обичат, защото трябва, надяваме се да не се женят, “защото трябва”. Ние не снимаме, защото трябва, а защото ни харесва, защото смятаме, че можем да покажем света по-красив през нашия поглед.

 – Какво е сватбеният ден за фотографа, който го снима?

В началото никога не сме мислили, че една сватбена фотография може да донесе толкова много емоции само в един “работен” ден. Има двойки, които са толкова влюбени и искрени в чувствата си, че за момент ти се приисква да си на тяхно място и забравяш, че всъщност си “на работа”.

 – Наричате се професионални романтици. Какво за двамата е романтиката и останала ли е любов като от приказките?

Сватбата е едно от малкото събития, в които можеш да се почувстваш като в приказка. Някои булки подготвят сватбения си ден, точно като приказката, която е била в представите им още като деца.

СВатбен фотограф новини

Да, звучи клиширано, но истината е, че добре замислените сватби оставят точно това чувство – че си участвал в една романтична любовна история, че предстои нещо хубаво и че това е една част от смисъла в този живот. А за да сме докрай честни, в много от случаите за всичко това голяма заслуга има и младоженецът.

 – Какви са основните предизвикателства пред един сватбен фотограф?

Сватбената фотография изисква пълна отдаденост. Работният ден в повечето пъти надхвърля 12 часа, а когато част от тези 12 часа са на открито, с 10-килограмова раница, нещата съвсем не изглеждат толкова лесни. Освен това в активния летен сезон броят на сватбите в един месец всички съботи и недели са заети от сватби. Времето между тях обаче не еза почивка, а за обработка на снимките.

За да постигнем добър краен продукт, отделяме време за селекция на най-добрите кадри, избор на най-подходящата обработка за всяко събитие, заснето в различни условия, но така че всички снимки да носят общ дух. Това налага да определим реалистичен срок, в който младоженците да получат всички снимки от сватбата си.


Сватбената фотография се създава в динамична и непредвидима среда, в която са необходими бързи решения. Примери за това са проблеми с фотоапарата, лоши метеорологични условия, слабо осветени църкви и зали, промяна в предварително определения график.

За да се справи с тези предизвикателства, добрият сватбен фотограф трябва да притежава вроден усет, да има богат професионален опит, да обновява непрекъснато техника от висок клас.

Снимки: Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и сватбен фотограф Николай Колев)

Вижте още от сватбената ни фотография в нашето ПОРТФОЛИО.