„Обещавам роклята ти да не бъде (МНОГО) грозна!“ или как да поканите приятелките си за шаферки

Шаферките са едни от най-важните гости на сватбеното тържество. Те са доверени лица на булката, помагат за подготовката и в самия сватбен ден. Обикновено са близки неомъжени приятелки на булката, но може да са и по-възрастни роднини на младоженеца например.

шаферки

Според сватбения етикет шаферките може да са до 12. Някои булки избират четен брой шаферки, за да може да се подредят по равно от двете им страни до олтара и на сватбените снимки.

шаферки

След като сте решили кои са най-важните за вас дами, идва въпросът как да ги поканите за шаферки.

Личен подход

Изкушаващо е само с един клик да създадете Фейсбук група “Стани ми шаферка”, в която да добавите своите приятелки. Но е далеч по-мило да подходите креативно и лично към всяка дама, която ще бъде до Вас в специалния Ви булчински ден.

Освен това персоналният подход ще гарантира, че и шаферките ще приемат ролята си насериозно.

“Обещавам роклята ти да не бъде (МНОГО) грозна!” – шоколадова покана

“Ще бъдеш ли моя шаферка? Обещавам роклята ти да не бъде (много) грозна!” – Тази покана също не звучи много добре. Но облечена в шоколад, веднага се приема като крилата фраза с чувство за хумор, на която не можеш да кажеш “Не”.

гостите от сватбата на Биси и Цеци

Тази оригинална идея за покана към шаферките предлагат от personalni.bg – вкусен млечен шоколад в опаковка за спомен. Опаковката може да бъде персонализирана с име, дата и послание.

Най-поръчваните шоколади-покани към шаферки до момента са с надписи: “Аз му казах “Да!” А ти ще ми кажеш ли?” и “Открих мъжа! Но все още се нуждая от моите момичета!”; “Казват, че ще имам нужда от някой, който да ми държи роклята, докато пишкам. Ще ми станеш ли шаферка?”; „Не мога да кажа “Да” без теб. Ще бъдеш ли моя шаферка?”; „Никога няма да оставя най-добрата си приятелка да върши глупости…САМА. А ти? Ще бъдеш ли до мен в лудия ден на сватбата?“

(Подробности за персонални.бг и изработването на шоколадите вижте по-надолу в интервюто им специално за сватбения журнал на Фотоколектив.)*

Още добри идеи са покана с малко бижу (например гривна), чаши със снимка на булката и нейната приятелка от детските им години, брошка или друг аксесоар, който може да се носи по време на сватбеното тържество.

Задължения на шаферките в сватбения ден

А сега да се спрем на това какво наистина трябва да направят шаферките, след като са приели оригиналния подарък:

  • Общо взето са “момичета за всичко” на булката – трябва да помагат с организация на сватбеното тържество – от разпределянето на гостите по масите до всички планирани сватбени подробности от серията “направи си сам”;
  • Помагат на булката да избере булчинската рокля;
  • Съобразяват се с решението на булката за тоалетите на шаферките (обикновено с еднакви цветове и кройка);
  • Организират моминското парти и поемат разходите по него;
  • Обличат и забулват младоженката;
  • Трябва да уверяват булката, че е красива през целия сватбен ден;
  • Водят непринуден и вежлив разговор дори с най-досадните гости;
  • Красят сватбените снимки и са страхотни модели дори за най-капризния сватбен фотограф.

Как е възникнала традицията да има шаферки с еднакви рокли на сватбеното тържество

Както повечето сватбени традиции, обичаят булката да избира шаферки, за да ѝ помагат, датира от Средновековието. Тяхната роля е била да пазят булката от демони и зли очи.

За да разсеят и объркат лошите духове, близки на булката момичета я забулвали и носели рокли, подобни на булчинската. За радост на дамите, които се вричат във вечна вярност, обичаят се е променил с годините и не се налага шаферките да носят еднаква с булчинската рокля.

сватбена целувка-93

кумов танц-сватбата на Виолета и Тихомир-233

Снимки от сватби: Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и сватбен фотограф Николай Колев)

Вижте още от сватбената ни фотография в нашето ПОРТФОЛИО.

Снимки на шоколади: personalni.bg

Интервю с Personalni.bg:

– Разкажете малко повече за вашия бизнес – кой стои зад personalni.bg, как ви хрумна идеята за шоколадите с лично послание, уникални ли са вашите продукти за страната?

Нашата фирма работи от дълги години в областта на рекламата и организирането на публични събития, но винаги сме се изкушавали да предлагаме на партньорите си нестандартни и иновативни решения. Малкият очароващ подарък е едно от нещата, които се избират трудно. Затова ни хрумна идеята да създаваме персонализирани сладки изкушения.

Всеки проект изработване специално за клиента, съдържа лично послание и е чудесна възможност да покажеш на някого, че си помислил специално за него. Разполагаме с широка гама оборудване и съвременен клас машини, които ни позволяват да бъдем гъвкави. Когато избираш подарък от Personalni.bg, всъщност подаряваш един уникат, а това е мил знак на уважение.

– Kакви поръчки за сватбени церемонии сте имали освен покани за шаферки? Какво друго биха могли да поръчат младоженците при вас? Какви са цените?

– Изработваме уникални комплименти за сватбени тържества: шоколад-покана за кумове , за шаферки и шафери, шоколади с обяснения в любов или с предложение за брак. Предлагаме и уникални опаковки на шоколад „подарък за сватба“. Те са тип кутийка-плик, където гостите могат да добавят своя паричен подарък за младоженците.

Сладките изкушения са особено популярни за кръщенета, като съобщения за новородени и за всякакви други приятни поводи, които поднася живота. Ние просто ги обливаме в шоколад и ги превръщаме в жест на внимание.

Единичните цени на индивидуално брандираните шоколади са: 40 гр – 4,00 лв., за шоколад от 100 гр. – 7,00 лв Цената на шоколад от 300гр е 12,00лв. Цената не включва доставката до посочен от клиента адрес или офис на куриера.

Предлагаме дървени табелки с уникално разработен дизайн или по идея на клиента. Цената им е 15,00 лв.. Започнахме да предлагаме и вино с персонализиран етикет, което е подходящ подарък както за личен подарък, така и за протоколни нужди (12,00 лв.). Наш интересен продукт е и колажът от снимки в рамка, който е специално изработена за клиента. Рамката също може да съдържа послание или конкретно пожелание. Работата ни е повече творческа, затова непрекъснато се раждат идеи, които с удоволствие споделяме с нашите клиенти.

– Kак изработвате дизайна и измисляте текста – обсъждате го с клиентите, изцяло ваш, изцяло на клиента?

Екип от графични дизайнери работи по проектите, които предлагаме. Заедно обсъждаме концепцията за даден проект и всеки подготвя своя детайл: визия, послания, текстове…Когато се разработват индивидуални поръчкови подаръци, се стараем в разговор с клиента да усетим неговия вкус, възприятия, чувство за хумор, емоционална нагласа, защото персоналният проект трябва да изразява много лично послание.

– Какви са видът и грамажът на шоколада – има ли възможност за избор?

В момента изработваме подаръчни шоколади основно с плочки с грамаж 40 гр., 100 гр. и 300 гр. Като видовете шоколад – бял, млечен и натурален. Нали знаете какво казват жените: „Съществуват четири основни групи храни: млечен шоколад, натурален шоколад, бял шоколад и шоколадови трюфели.“ За корпоративни клиенти изработваме шоколадови плочки по определен размер и в неограничени количества.

– Как се поръчват, по куриер ли пристигат или се взимат на място, какъв е адресът?

Партнираме си с две от най-авторитетните куриерски фирми, които имат развита мрежа в цялата страна. Стремим се да бъдем максимално бързи с поръчките, така, че ако направите поръчката във Фейсбук или Инстаграм днес – най-късно до два работни дни ще получите своя уникален подарък. Предлагаме всички удобни за клиента форми на плащане, в това число по банков път, чрез системата Еasypay и при получаване на пратката (наложен платеж). Студиото, където се изработват продуктите на Personalni.bg се намира в гр. Хасково и ако някой пожелае, може да се включи в творческия процес по създаването на своя уникален подарък за близък човек.

– Къде се изработват шоколадите?

Шоколадите, за които изработваме уникални опаковки, са с високо качество. Произвеждат се в Германия и Белгия. Изключително много държим на строгата селекция на квалитетни суровини. Вече имаме опит в работа и с български производители на шоколадови изделия. Надяваме се скоро да можем да предложим шоколад по уникални рецепти, а в близко бъдеще предвиждаме да започнем работа и с майстори на ръчно направен шоколад. В България работят прекрасни шоколадиери и се надяваме, че чрез нашите персонализирани подаръци ще популяризираме техните великолепни творения.

– Можете ли да разкажете интересна случка, свързана с ваши клиенти, след като са ползвали ваш продукт?

Обикновено изненадан е не само този, който получава подаръка, но и този, който го подарява. Трудно е да предвидиш как би реагирал човек, който получава специално изработен за него подарък. Радваме се, когато клиентите ни изпращат снимки с реакциите на изненадата.

Всъщност, това също е доста добра идея за визия на подарък – да припомниш на някого радостния му миг. Така всеки ден може да се превърне в подарък. Вече имаме фенове от цяла България. С удоволствие публикуваме техните снимки и отзиви във Фейсбук, в албума ни „Когато нашите клиенти са доволни“. Засега закупуването и поръчките могат да бъдат направени чрез фейсбук и Инстаграм, но до края на лятото ще стартира и нашият сайт. Оригиналният подарък е комплимент както за получателя, така и за човекът с усет и финес, който го е поръчал!

Снимки от сватби: Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и сватбен фотограф Николай Колев)

Вижте още от сватбената ни фотография в нашето ПОРТФОЛИО.

Снимки на шоколади: personalni.bg