Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо…

и шест пенса в обувката

Тези пет предмета при подготовката на булката в сватбения ден гарантират щастлив семеен живот

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо – със сигурност сте чували крилатата фраза поне от западните филми. Много български булки също съобразяват сватбените си аксесоари с тази традиция. Според народното поверие тези предмети ще предпазят невестата от уроки и лоши очи. С тяхна помощ тя ще премине благополучно от моминския си живот в света на съпругите и майките.

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо

История на обичая

„Something old, something new,

something borrowed, something blue…

and a sixpence in her shoe“

Така звучи оригиналният стих. ( В превод „Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо и шест пенса в обувката“). Той е част от народно поверие от Викторианската епоха на Обединеното кралство (1837-1901). За първи път е публикуван черно на бяло през 1898 година в английски фолклорен сборник.

Нещо старо

Символизира приемствеността в семейните ценности и е благословия за щастие и любов. Вярва се, че този предмет “абсорбира” злото и защитава бъдещите деца на булката. Това обикновено е вещ, която се предава от майката на бъдещата булка.

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо

Традиционно това са бижута с особена сантиментална стойност, които се пазят в семейството на булката.

Още идеи: стар медальон с капаче или пък нов медальон, в който има стари снимки на любими хора; джобен часовник, панделка от майчината сватбена рокля, вплетени в булчинския букет; ръкавици, воал, запазени от сватбата на майката или бабата.

Нещо ново

Символ на чистотата, девствеността, новото начало и пътя, който поемат двамата влюбени. Тук изборът е значително по-улеснен, обикновено това е роклята на самата булка, или всеки нов и специално подбран за повода елемент от нейната цялостна визия.

На някои места е прието в сватбения ден съпругът да подари на булката нещо ново – обикновено това са бижута като обеци, колие или гривна. Други идеи са нов парфюм и ново бельо.

Нещо назаем

Близка приятелка на булката, родина, кума или шаферка дава „назаем“ на булката опита си в семейния живот и отглеждането на деца. Също „прехвърля“ върху нея щастието, което е изпитала в своя брачен съюз. Този жест се подкрепя от вещ, която задължително се връща след сватбените церемонии.

булченска рокля-савтбен албум-3

Идеи: сватбеният воал от сватбата на щастливо омъжена приятелка, фигурки за сватбената торта, сватбени обувки, брошка, аксесоар за коса.

булченска рокля-савтбен албум-4

Нещо синьо

Синият предмет подкрепя старата вещ в борбата срещу злите сили. Вярва се, че синият цвят защитава от лошото. Освен това символизира вярност, и хармонични семейни отношения. Отлично се комбинира с белия цвят в облеклото на булката и дава много възможности за оригинални сватбени акценти.

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо, сватбен фотограф, сватбена фотосесия

В древен Рим булките са носели сини рокли именно като защита срещу лошия късмет в семейството. Всъщност първата булка в бяло в световната история е кралица Виктория. Тя носи бяла булчинска рокля на сватбата си през 1840г. и слага началото на традицията дамите да носят бяло в сватбения си ден.

Идеи за „нещо синьо“: Парфюм“Something Blue“(„Нещо синьо“) от марката Oscar De La Renta; имената на младоженците и датата на сватбата, избродирани в синьо от вътрешната страна на роклята, сини обувки, син лак за нокти, грим в синята гама.

Шест пенса в обувката

Според средновековната традиция младоженецът трябвало да подари на семейството на бъдещата си съпруга предмет от сребро. В оригиналното стихче от поверието става дума за британска монета, която е била в обращение от 1551 до 1967. Вярвало се, че тази монета в обувката ще донесе благоденствие и замогване на влюбената двойка, която минава под венчило.

обувките на булката-сватбен фотограф

Някои булки държат да имат именно такава антична монета, с която могат да се сдобият от колекционери в Интернет.

Ще спазите традицията, дори да използвате всяка друга монета.  Ако все пак държите да подсилите символиката, може да потърсите монета от рождената година на вашия партньор или от сватбената годишнина на родители или баби и дядовци.

***

Снимки: Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и сватбен фотограф Николай Колев)

Вижте още от сватбената ни фотография в нашето ПОРТФОЛИО