Как се роди тандемът за сватбена фотография Фотоколектив – сватбата на Татяна и Иван

Проектът за сватбена фотография Фотоколектив – началото

Тандемът за сватбена фотография Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и сватбен фотограф Николай Колев) се ражда почти на шега – от един семеен спомен, фотосесия след сватбата и приятелски жест.

Всичко започва със сватбата на Иван. Младоженците решават да си направят фотосесия в отделен ден. Канят Ники да участва в заснемането. И така се получава първата сватбена фотосесия, която фотографите Иван и Ники снимат заедно. Тогава двамата разбират, че работят добре в екип. Следват още много общи проекти и постепенно след време хобито се превръща в бизнес.

сватбена фотография Фотоколектив

Самата фотосесия е в ден след сватбата (този тип сесия е известна като trash the dress – повече за нея прочетете ТУК). Младоженците Татяна и Иван се снимат сами по Северното Черноморие (един друг и със статив и самоснимачка). Ники прави фотосесията в Габрово.

сватбена фотография Фотоколектив

Снимките всъщност продължават няколко дни – така младоженците имат възможност да съхранят младостта си във фотографии от много необичайни места, с различни аксесоари, а булката да е с различен грим и прическа. А веднъж решила да съсипе роклята си, поне да се възползва максимално от това 🙂

Тези уникални снимки заслужено намират място в красива сватбена фотокнига, която младоженците с удоволствие показват на приятели и гости.

сватбен фотограф

Сюжетът

Идеята е уютът на семейното огнище да бъде пресъздаден на различни места на открито и да се получат снимки с послание “Домът е там, където е сърцето”. В гори, планини, морета, сред развалини – всяко място може да се превърне в дом, стига двойката да е заедно и да има обич. 

Все пак за да не е прекалено сладникаво – другата сюжетна линия върви по оста “чувство за хумор”. За уютния дом е необходима поне една закачалка за фотоапаратите. Или за други цели – в случай на нужда от дисциплина 🙂

Напълно в духа на „trash the dress“ фотосесиите, който предполага младоженците да се забавляват и да влязат в необичайни роли, разиграват и сватбен сюжет на тема: „Да тръгна или да остана?…Should I stay or should I go“:

Място във фотосесията намира и друг аспект от младоженския живот. Илюстрирани са моментите на истинско щастие, когато си млад, влюбен, лекомислен и безгрижен, понесен на вятърните крила на любовта.

сватбен фотограф

Реквизитът

Тримата мъкнат доста реквизит. В духа на традицията, която повелява да има „нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо”, аксесоарите за фотосесията включва кресло (нещо ново), закачалка, ретро фотоапарат (нещо старо) и “нещо назаем” – красив сватбен воал от приятелка на булката.

Локациите

Младоженците избират живописни места сред природата, за да направят своите следстватбени снимки. Иван и Татяна се снимат на Северното Черноморие – след дълго търсене откриват подходящ самотен плаж близо до Балчик. Другите дестинации са Камен бряг и вятърните мелници край нос Калиакра.


За фотосесията в Габрово Ники избира
 няколко места. Сред тях е изоставена сграда в местността Клисурката, в южната промишлена зона на града*. Поради престъпна немарливост, както и много други архитектурни шедьоври в страната, постройката вече се превръща в опасна развалина. Въпреки това все още е много красива. Обрасла с бръшлян и треви, е като от омагьосана приказка, повече от подходяща за сватбени снимки.

 

* Съдбата на архитектурното съкровище е тъжна. Големият български индустриалец и благодетел Пенчо Семов (наричан българския Рокфелер) подарява на Габрово постройката с идеята да се превърне в дом за възрастни хора. 

Волята на дарителя обаче не е изпълнена заради „народната власт“, която през 1947 г. конфискува предприятията, имотите и средствата, събирани през целия му живот.

В момента архитектурният паметник е в активите на здравното министерство, но не се поддържа и използва, както много други (Повече по темата прочетете ТУК).

 

Снимки: Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и сватбен фотограф Николай Колев), Татяна Чохаджиева

Вижте още от нашата сватбена фотография в ПОРТФОЛИО.