Фотосесия в ден след сватбата – нов живот за сватбените дрехи

Защо да планираме сватбена фотосесия в отделен ден

Често в забързания сватбен график не остава много време за фотосесия в самия сватбен ден. Обикновено младоженците бързат за следващата церемония и са притеснени, защото искат да обърнат повече внимание на гостите. 

Решението на проблема е фотосесия в ден след сватбата. Това е една от услугите, които предлагаме от Фотоколектив – сватбените фотографи Иван Чохаджиев и Николай Колев. (ТУК вижте галерия от наши сватбени снимки, заснети в отделен ден)

Предимства и недостатъци

Предимствата са, че можете да се отпуснете, след като голямото събите е отминало. Не се налага да мислите колко време остава до следващия ритуал или къде да настаните гостите. Други плюсове са нов живот за сватбените дрехи и създаване на нови вълнуващи спомени около венчавката.

Един от най-важните плюсове са оригиналните въздействащи снимки за сватбения албум. те ще ви запечатат също толкова млади и красиви, колкото и в самия сватбен ден. Още едно предимство за булките е, че могат да позират в нов тоалет, с различен грим, прическа и аксесоари.

Недостатъците са свързани с реалната опасност да съсипете или поне да изцапате сватбените си дрехи (ако не решите да сте с други облекла). Суеверията също биха могли да ви попречат да облечете отново сватбената си рокля.

Как се е появил стилът „Тrash the dress“ (TDD)

На Запад фотосесията в отделен ден е известна като „trash the dress“ или в буквален превод – „унищожи роклята“, “хвърли я на боклука”. Това обаче не означава непременно да изхвърлите сватбените си дрехи. Идеята е да се получат креативни художествени снимки, които да отразяват характера и стила на младоженците. 

Смята се, че основател на стила “trash the dress” е Джон Майкъл Купър, който снима сватби в Лас Вегас. Преди да стане сватбен фотограф, той се занимавал с модна фотография. Често снимал красивите си елегантно облечени модели на грозен декор като разрушени сгради или сметища.

Омръзнало от еднотипните снимки, откраднати в забързаните минути между церемониите. Затова решил да провери дали подходът работи и при сватбите. През 2001 година пръв започнал да предлага на двойките да ги снима в ден след сватбата на необичен декор.

Според него младоженците трябва буквално да съсипят сватбените си дрехи – да се замерят с торта, боя, заливат се с шампанско, влизат в морето. Или пък трябва да разиграят определен сценарий, като се вживяват в необичайни роли.

Колеги на Купър го съветвали да се откаже, защото булките няма да харесат идеята. Въпреки това, той продължил да следва усета си. Неговото решение да предлага фотсесия в ден след сватбата бързо се превърнало в отделно направление в сватбената фотография, макар и доста свободно интерпретирано.

Съвременни интерпретации

В наши дни стилът “фотосесия в ден след сватбата” предполага младоженците да се забавляват – да измислят сами или с помощта на фотографа сюжет, който да пресъздадат, да изберат интересна локация и аксесоари.

фотосесия в ден след сватбата

Мястото за фотосесия в ден след сватбата може да е свързано с романтични спомени на младоженците. Например мястото, където са се запознали ( класна стая, университетски двор, бар, театър). Или където мъжът е паднал на колене пред своята любима, за да ѝ предложи венчалната халка.

Други варианти са декорът да е нестандартен или просто красив. Опциите са интересно място сред природата като море, водопад, планина. Или пък в градска среда – привечер на централни осветени улици или пазари, в разрушени постройки, на стадиони, до архитектурни шедьоври или на детски площадки. Мястото може бъде свързано и с хобитата на младоженците като конна база или тенис корт.

При планирането на този тип сесии е важно младоженците да обсъдят подробно идеите си със сватбения фотограф. От опит може да кажем, че след като изясним плана за действие с двойките, когато се установи взаимно доверие и сътрудничество, се получават чудесни снимки. Разбира се, от съществено значение тук са и импровизациите. Булките не се страхуват да покоряват планини, да газят в калта, да влизат в реки и да се качват в самолети.

Ако все още сте скептични

Въпреки че набира популярност навсякъде по света, една фотосесия в ден след сватбата често се приема скептично от младоженците. Основната причини са суеверие, нежелание да облекат сватбените си дрехи отново, умора след сватбата. Или просто не подозират какъв резултат ги очаква.

В повечето случаи обаче ентусиазмът надделява и доста младоженци дори правят няколко следсватбени сесии в различни дни и на различни места. Идеята им е да създадат нови вълнуващи спомени около сватбеното си тържество. Освен това са ужасени от мисълта да имат скучни снимки от най-влюбените си дни.

Те смятат, че няма по-добър втори живот за сватбените дрехи, които ще останат запечатани на снимките – много по-добър вариант от това роклята и костюмът да останат завинаги в гардероба. Или пък им е интересно да се видят точно с онази прическа и пробен грим, от които са се отказали в последния момент за самата сватба.

Най-важното предимство е, че можете да се отпуснете и да не мислите за всички подробности от сватбеното тържество. (Кое след кое следва, скучаят ли гостите, запознаха ли се вече, къде да ги настаним по време на фотосесията).

Или за евентуалните малки спънки, които лесно може да развалят настроението ви за сватбените снимки. Например закъснял гримьор, разлято по костюма шампанско или забравени брачни халки.

По време на следсватбената фотосесия можете да бъдете себе си и спокойно да се насладите един на друг. А това гарантира, че на снимките ще изглеждате истински жизнерадостни и щастливи. Така за няколко часа, които ще отделите за фотосесия в отделен ден, ще се получат едни от най-красивите снимки в сватбения ви албум.

Фотосесия за годишнина от сватбата

Всъщност от фотосесия в стил „trash the dress“ може да се възползват не само новите, наскоро казали си „Да!“, двойки. Подобни сесии са подходящи и за да отпразнувате годишнина от сватбата. Бихме могли да ви припомним отново преживяванията от младежките години, да създадем заедно нови емоции, които да съхраним в снимки.

Снимки: Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и Сватбен фотограф Николай Колев).

Разгледайте още от нашите сватбени снимки, заснети в отделен ден ТУК.

За още статии посетете сватбения ни ЖУРНАЛ.