Булчинският букет – символ на щастие и дълъг семеен живот

Булчинският букет е верен спътник на дамата в бяло по време на цялото сватбено тържество. Той е не просто комбинация от свежи сезонни цветя, а носи обещанието за щастлив семеен живот, здраве и късмет. Не само на младоженците, но и на тези, които хващат букета. (Вижте повече снимки на Фотоколектив от този сватбен момент ➡️ТУК)

Въпреки че обичаите са много и свободно интерпретирани в съвремието, ще се опитаме да обобщим каква символика носят тези магически цветя. Прочетете как е започнала традицията букетът да се хвърля и къде отива след сватбата.

Защо булката хвърля сватбения букет и какви са съвременните алтернативи?

Традицията в Европа и Северна Америка повелява невестата да хвърли булчински букет, а неомъжените дами да се състезават за него. Смята се, че която успее да го хване, скоро ще намери любовта на живота си и ще вдигне сватба.

Певицата Мария Илиева хвана булчинския букет на сватбата на Бистра и ЦветанПевицата Мария Илиева хвана булчинския букет на сватбата на Бистра и Цветан. Снимки от сватбеното тържество вижте ТУК

 Хвърлянето на букета символизира разделянето на жената с моминския и отдаване на съпружеския живот. Но… традициите вече не са това, което бяха. 💐 👰🏻 Ние от Фотоколектив (сватбените фотографи Иван Чохаджиев и Николай Колев) сме снимали доста младоженци, решили да променят обичая.

Асамблея знаме на мира булчински букет

Някои булки предпочитат да подарят букета на своя близка приятелка като знак на признателност и обич. Друг нов обичай е сватбеният букет да се подарява на двойката гости с най-дълъг семеен стаж. Присъствали сме и на сватби, на които всяка неомъжена дама получава букет, подобен на булчинския, за да няма сърдити или разочаровани.

Къде са корените на обичая и какво символизира сватбеният букет?

Обичаят датира още от Средновековието. Тогава се е смятало, че булката носи късмет и всеки трябва да се докосне до нея. Още по-добре е да си вземе парченце от роклята ѝ и да го отнесе вкъщи, за да пази от „зли очи“. Гостите на сватбеното тържество буквално нападали булките и разкъсвали роклите им, за да вземат заветното парченце щастие.

Кумата помага на булката да подготви сватбения букет

Роклите обаче били скъпи. Булките искали да ги запазят като спомен или да ги предадат на дъщерите си. За да се сложи край на тази лудост и за да избягат от тълпата, булките започнали да хвърлят “обекти за разсейване” като жартиера или част от булчински букет.

Пролетен сватбен букет, булчински букет

Постепенно букетът се наложил като най-подходящият обект за хвърляне и хващане, тъй като в него традиционно имало билки и житни класове, символ на плодовитост и здраве.

Булчински букет с живи или изкуствени цветя?

Изборът е въпрос на вкус. Много младоженци подготвят сватбен букет от изкуствени цветя, за да може да се запази дълго време.

Традиционно обаче сватбеният букет е от живи цветя, хвърля се „оригиналният“  булчински букет, който е съпътствал булката през целия сватбен ден. Счита се, че по време на церемониите той се е „заредил“ с любов, късмет и положителни емоции. Затова ще донесе плодовитост, здраве и късмет на приемника си.

Един или много букети?

Много от влюбените двойки, решили да си кажат „Да!“, приготвят отделен букет за хвърляне, а другия пазят за себе си.

Друг съвременен вариант на традицията е флористите да изработят букет, който може да се раздели на няколко по-малки. Така при хвърлянето няколко букета отиват при дамите, които участват в надпреварата, а основният букет остава при булката. 

Какво се случва с букета след сватбата?

Тук също има доста варианти, продиктувани от суеверие или според традицията в различните области на България. Вие решавате какво да изберете.

Ако булката е запазила за себе си основния букет, трябва да го хвърли в бистър поток или река на първата годишнина от сватбата. 

И още възможности – девойката, хванала букета, го пази 39 дни. Тя се надява цветята магически да прехвърлят в нейната къща от семейното щастие на младоженците, скоро да открие своя любим и да се задоми. 

На 40-я ден младоженците ѝ отиват на гости с дарове, за да откупят букета. След това тримата заедно го пускат в течаща вода. Идеята е, че сватбените цветя трябва да отплуват далече. Те не трябва да се връщат отново при булката, за да може тя да има дълъг щастлив брак и да не се жени повторно.

сватбена фотосесия-89

сватбен букет-сватбен фотограф-Виолета и Тихомир 245

Снимки: Фотоколектив (сватбен фотограф Иван Чохаджиев и сватбен фотограф Николай Колев)

Още снимки от церемонията по хвърляне и хващане на булчинския букет, фотосесии на булката и шаферките със сватбените цветя, аранжиране на букета, вижте ➡️ТУК